Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane migdałami gruszki chińskie

Składniki:

  • 2 duże gruszki chińskie
  • karmel

Farsz:

  • 6 łyżek rozpuszczonego masła
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki suszonych żurawin lub rodzynek
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania:
Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, osunąć rdzeń i gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać dokładnie. Z każdej połowy gruszki łyżeczką osunąć taką ilość miąższu aby w powstałe wgłębienie zmieściło się ¼ farszu. Wgłębienie wypełnić farszem lekko go ugniatając. Tak przygotowane gruszki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 30 minut. Przed podaniem polać karmelem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *