Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowana cukinia z serem feta

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 55 g greckiej fety
  • 25 g orzechów włoskich
  • 55 g tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Cukinię wrzucić do wrzącej wody i gotować około 3 minut po czym ją odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie z cukinii odciąć wierzchnią warstwę i delikatnie wydrążyć  z niej miąższ.
Natomiast posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać posiekany miąższ z cukinii i smażyć kolejne 5 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać orzechy, ser fetę, tartą bułkę, posiekany koperek oraz wbić jajko.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem nadziać cukinię, która ułożyć  w naczyniu żaroodpornym.
Skropić resztą oliwy i wstawić przykryte folią aluminiową do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *