Dynia z pomidorami w śmietanie
Dynia z pomidorami w śmietanie4.64 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 1 kg dyni
- ½ kg pomidorów
- 5 dkg słoniny
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki
- ½ szklanki śmietany
- sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, ugotować w niewielkiej ilości wody i mleka, z cukrem i solą, pod przykryciem. Słoninę pokroić stopić razem z obraną i posiekaną cebulką, poddusić do miękkości i zasmażyć z mąką. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z dyni i śmietaną, połączyć z ugotowaną dynią. Umyte pomidory pokroić w cząstki, dodać do dyni, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować. Dobrze smakuje z ziemniakami. Pomidory można zastąpić kiszonymi ogórkami.
- Szczegóły
- Kategoria: Dynia
- Opublikowano: poniedziałek, 06, czerwiec 2011 10:50
- Joanna Kopeć
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak