Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dwukolorowa babka Wielkanocna

Znakomite świąteczne wypieki. Dziś przepis na dwukolorową babkę Wielkanocną. Przepis zawiera: mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i kakao.  
 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
 

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbić do miski.
    Wsypać do nich cukier oraz cukier waniliowy i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo obie mąki przesiane wcześniej przez sito z dodatkiem proszku do pieczenia. 
    Gdy składniki się połączą dodać rozpuszczoną (ostygniętą margarynę).
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
    Wówczas podzielić go na 2 porcję.
    Do jednej dodać kakao i wymieszać.
    Formę wysmarować tłuszczem.
    Wlewać do niej na przemian jasne i ciemne ciasto.
    Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę.
     

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *