Domowy przecier pomidorowy Magdy
Domowy przecier pomidorowy Magdy0 out of 5 based on 0 voters.
Baza najlepszych przepisów na domowe przetwory. Tym razem podajemy przepis na wykonanie domowego przecieru pomidorowego. Lista zakupów: pomidory, cebula, oliwa z oliwek i przyprawy.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli

Sposób wykonania:
-
Obraną cebule drobno posiekać.Wrzucić ją do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Oprószyć solą i przesmażyć na średnim ogniu.W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, wtedy łatwiej obiorą się ze skórki.Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do cebuli.Trzymać razem na średnim ogniu około 5 minut.Do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować blenderem na gładką jednolitą pastę.Ponownie przełożyć je do garnka dusić na małym ogniu, aż nadmiar wody odpruje i zacznie powstawać gęsty przecier.Doprawić go do smaku cukrem.Gotowy przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Pomidory
- Opublikowano: poniedziałek, 23, luty 2015 04:21
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak