Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy przecier pomidorowy Magdy

Baza najlepszych przepisów na domowe przetwory. Tym razem podajemy przepis na wykonanie domowego przecieru pomidorowego. Lista zakupów: pomidory, cebula, oliwa z oliwek i przyprawy.  
 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebule drobno posiekać.
    Wrzucić ją do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Oprószyć solą i przesmażyć na średnim ogniu.
    W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, wtedy łatwiej obiorą się ze skórki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do cebuli.
    Trzymać razem na średnim ogniu około 5 minut.
    Do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować blenderem na gładką jednolitą pastę.
    Ponownie przełożyć je do garnka dusić na małym ogniu, aż nadmiar wody odpruje i zacznie powstawać gęsty przecier.
    Doprawić go do smaku cukrem. 
    Gotowy przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *