Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowa szynka pieczona

Poczuj przepiękny zapach unoszącej się pieczonej domowej szynki. Musisz wypróbować nasz przepis. Do przygotowania przepisu potrzebujesz: szynki, oleju, czosnku, majeranku i ostrej papryki. 
 

Składniki:

  • 1 kg szynki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • ½  łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól 
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie ponacinać szynkę delikatnie nożem.
    Natomiast do miseczki przelać olej.
    Wrzucić do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać majeranek, ostrą paprykę i pokruszony  listek laurowy.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć szynkę.
    Marynować co najmniej 2 godziny.
    Po tym czasie przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *