Poczuj przepiękny zapach unoszącej się pieczonej domowej szynki. Musisz wypróbować nasz przepis. Do przygotowania przepisu potrzebujesz: szynki, oleju, czosnku, majeranku i ostrej papryki.
Składniki:
- 1 kg szynki
- 4 łyżki oleju
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie ponacinać szynkę delikatnie nożem.Natomiast do miseczki przelać olej.Wrzucić do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać majeranek, ostrą paprykę i pokruszony listek laurowy.Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć szynkę.Marynować co najmniej 2 godziny.Po tym czasie przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 9