Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pałki kurczaka z rękawa

Wykonanie tej potrawy jest dziecinnie proste a efekt zaskakujący. Pyszne pałki kurczaka z rękawa. Przepis zawiera: mięso z kurczaka, oliwę z oliwek, tymianek ostrą i słodką paprykę. 
 

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka cienkich plasterków masła
  • rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie oliwę z oliwek przelać do miseczki.
    Dodać do niej tymianek, ostrą i słodką paprykę.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wymieszać i powstała marynatą natrzeć dokładnie mięso.
    Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie przełożyć mięso razem z marynatą do rękawa.
    Dodać jeszcze wiórki masła i całość szczelnie zawiązać.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *