Wykonanie tej potrawy jest dziecinnie proste a efekt zaskakujący. Pyszne pałki kurczaka z rękawa. Przepis zawiera: mięso z kurczaka, oliwę z oliwek, tymianek ostrą i słodką paprykę.
Składniki:
- 6 pałek z kurczaka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- kilka cienkich plasterków masła
- rękaw do pieczenia
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie oliwę z oliwek przelać do miseczki.Dodać do niej tymianek, ostrą i słodką paprykę.Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wymieszać i powstała marynatą natrzeć dokładnie mięso.Wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie przełożyć mięso razem z marynatą do rękawa.Dodać jeszcze wiórki masła i całość szczelnie zawiązać.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 4