Dżem z płatków różanych
Dżem z płatków różanych4.64 out of 5 based on 104 voters.
Składniki:
- ½ kg płatków dzikiej róży
- ½ kg cukru
- 1 cytryna
Sposób wykonania;
Płatki róż skropić sokiem z cytryny i zasypać szklanką cukru.
Wówczas całość dokładnie utrzeć.
Z reszty cukru i ½ szkl wody ugotować syrop po czym gdy jest jeszcze gorący włożyć masę z różaną.
Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.
Przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
- Szczegóły
- Kategoria: Dżemy
- Opublikowano: czwartek, 02, luty 2012 10:09
- Krzysiek Słotwiński
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane