Czekoladowy deser Kasi
Czekoladowy deser Kasi4.53 out of 5 based on 326 voters.
Składniki:
- 8 dag mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka przypraw do pierników
- 3 żółtka
- 300 ml śmietany
- 5 dag białej czekolady
- 20 ml cointreau
Sposób wykonania:
Czekoladę roztopić w mleku po czym dodać żółtka oraz przyprawę do pierników.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie 200 ml śmietany ubić na sztywno i dodając do czekoladowej masy, delikatnie wymieszać.
Powstały mus chłodzić pod przykryciem ok. 8 godz.
Następnie zagotować śmietanę i rozpuścić w niej białą czekoladę, wówczas zdjąć z ognia i dodać resztę śmietany oraz likier, dokładnie wymieszać.
Mus rozłożyć na talerzach, wokół oblać czekoladowym sosem.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Katarzyna S
- Szczegóły
- Kategoria: Desery
- Opublikowano: środa, 11, luty 2009 09:02
- Katarzyna S