Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto morelowe z bezami

Składniki:

  • ¾ szkl. mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 8 moreli
  • bita śmietana
  • 20 okrągłych bezów
  • tłuszcz
  • tarta bułka
     

Sposób wykonania:

  1. Połowę cukru żółtka i cukier waniliowy dokładnie utrzeć.
    Następnie resztę cukru ubić z białkami i dodać do żółtkowej masy, delikatnie połączyć.
    Cały czas mieszając dodawać stopniowo obie mąki.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Na wierzchu ułożyć połówki moreli.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
    Przed podaniem udekorować bezami.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *