Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto czekoladowe z orzechami Ewy

Najlepsze przepisy na ciasta tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na ciasto czekoladowe z orzechami Ewy. Do jego wykonania potrzebujesz: mąki, jajek, gorzkiej czekoladowy, orzechów włoskich. 
 

Składniki:

  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl orzechów włoskich 
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 3/4 szkl cukru
  • 70g masła
  • 2 łyżki wody
  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 2 jajka
 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka przełożyć masło.
    Wlać do niego 2 łyżki wody i wsypać cukier.
    Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając gotować, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. 
    Wówczas zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę połamana na małe kawałki, wymieszać aby czekolada mogła się roztopić. 
    Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą wsypać mąkę przesianą z soda oczyszczoną.
    Na koniec wrzucić jeszcze posiekane orzechy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przełożyć do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *