Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik ze szpinaku i pomarańczy

Składniki:

 

  • 40 dkg mrożone szpinaku
  • 2 pomarańcze
  • 1 pokrojona drobno cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany, pieprz
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać sok z 1 pomarańczy i łyżeczkę otartej z niej skórki, bulion warzywny. Powoli gotować 15 minut, przyprawić i zmiksować. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną i odrobiną soli, „zahartować” aby śmietana się nie obwarzyła, dodać do rondla z zupą. Podawać na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *