Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik mocno koperkowy Kacpra

Gorące lato, więc dziś przepis na mocno koperkowy i dobrze schłodzony chłodnik. Aby go wykonać będziesz potrzebować: koperku, jogurtu naturalnego oraz maślanki. 
 

Składniki:

  • 2 duże pęczki koperku 
  • 1 ogórek wężowy
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml maślanki 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać.
    Wrzucić go do garnka lub dużej miski.
    Dodać do niego obranego ogórka startego na tarce o dużych oczkach.
    Wlać jogurt naturalny oraz maślankę.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Tak przygotowany chłodnik wstawić do lodówki, aby przed podaniem dobrze się schłodził.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *