Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 150 ml oleju
.jpg)
Sposób wykonania:
-
Białka oddzielić od żółtek.Do żółtek dodać cukier puder oraz cukier waniliowy.Całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Gdy składniki zaczną się łączyć wlać powoli olej.Następnie dodać biała ubite na sztywna pianę.Delikatnie mieszać aby piana nie osiadła.Na sam koniec wrzucić obrane łodygi rabarbaru pokrojone na małe kawałki, przemieszać.Gotowe ciasto wylać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 9