Gorące lato, więc dziś przepis na mocno koperkowy i dobrze schłodzony chłodnik. Aby go wykonać będziesz potrzebować: koperku, jogurtu naturalnego oraz maślanki.
Składniki:
- 2 duże pęczki koperku
- 1 ogórek wężowy
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml maślanki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać.Wrzucić go do garnka lub dużej miski.Dodać do niego obranego ogórka startego na tarce o dużych oczkach.Wlać jogurt naturalny oraz maślankę.Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Tak przygotowany chłodnik wstawić do lodówki, aby przed podaniem dobrze się schłodził.
Liczba porcji: 4