Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiący kurczak po chińsku Magdy

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 łyżki klarowanego miodu
  • 2 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki octu z wina ryżowego
  • 850 ml oleju roślinnego
  • sos chili

Sposób wykonania:
Oczyszczonego kurczaka włożyć do gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 20 minut.
Po tym czasie go odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia przyprawę 5 smaków połączyć z miodem oraz octem z wina ryżowego i połową marynaty posmarować kurczaka.
Ponownie włożyć kurczaka do lodówki na 20 minut.
Ponownie posmarować kurczaka i wstawić do lodówki.
Czynność powtarzać do momentu, aż skończy się marynata.
Kurczak powinien marynować się około 2 godzin w lodówce.
Zamarynowanego kurczaka pokroić na 4 części , które zarumienić w oku na rozgrzanym oleju około 7 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *