Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące pałki z kurczaka Agaty

Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im pyszne, chrupiące pałki z kurczaka pomysłu Agaty. Do wykonania przepisu potrzebujesz: pałek z kurczaka, musztardy, ketchupu i oliwy z oliwek.  
 

Składniki:

  • ½ kg udek z kurczaka 
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki piwa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • ½ ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać piwo, musztardę oraz ketchup.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę do kurczaka.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić solą, pieprzem oraz mieloną papryką.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć pałki z kurczaka.
    Wstawić je do lodówki na kilka godzin.
    Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *