Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące panierowane skrzydełka z kurczaka Olgi

Przepyszne i mocno chrupiące panierowane skrzydełka z kurczaka. Do przygotowania przepisu potrzebujesz: skrzydełek z kurczaka, jajek, płatków kukurydzianych, mąki.
 

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 2 jajka
  • ½  szklanki  mąki
  • 1 szkl płatków kukurydzianych
  • 1 szkl bułki tartej 
  • olej do smażenia 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Skrzydełka dokładnie oczyścić.
    Osuszyć je na papierowym ręczniku.
    Następnie oprószyć je mąką i odstawić na chwilę.
    Do miseczki wbić jajka.
    Dodać do nich szczyptę soli i pieprzu do smaku, razem roztrzepać.
    Płatki kukurydziane roztłuc na mniejsze kawałki.
    Wsypać je do drugiej miski.
    Dodać bułkę tartą i wymieszać.
    Zanurzyć skrzydełka w jajkach a potem w bułce tartej i płatkach.
    Tak przygotowanego kurczaka kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem.
    Smażyć, aż panierka ładnie się zarumieni.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *