Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleby na przyjęcie

Ciasto podstawowe:
• 7 g suchych drożdży
• 1 kg chlebowej mąki + trochę do posypania
• ponad pół litra ciepłej wody – 625 ml
• 2 płaskie łyżki soli morskiej
• 30 g cukru

Dodatki do „słonego” chleba:
• szynka parmeńska, jajka, sery i bazylia
• 10 plastrów parmeńskiej szynki
• 8 dużych organicznych jajek, gotowanych 8 min, zdjąć skorupki
• 400 g tartej mieszanki serów – chedar, parmezan, fontina, mozarella
• 2 duże garście świeżej bazylii
• suszone pomidory
• oliwa extra virgin
• morska sól i świeżo mielony pieprz
• siekany świeży rozmaryn

Dodatki do słodkiego chleba:
• czekolada, orzechy włoskie i banany
• słoik masła czekoladowego
• siekane i lekko uprażone orzechy włoskie
• 2 banany pokrojone

Wykonanie:
Podstawowe składniki na chleb połączyć razem i zagnieść ciasto, podzielić na pół.
Jedną część ciasta rozwałkować na długi prostokąt grubości ok. 1 cm i m długości około 30-40cm szerokości
Słony chleb:
Po środku rozwałkowanego ciasta ułożyć równo plastry szynki, jajka, sery, bazylie i pomidory. Pokropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Złączyć brzegi ciasta razem na wzór kształtu caneloni. Złączyć razem dobrze oba końce ciasta kształtując w okrąg. Posmarować po wierzchu oliwą i posypać solą i rozmarynem. Przełożyć na wysypaną mąką blachę i zostawić do wyrośnięcia na 15 min.
Wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok. 35 min. na złotobrązowy kolor.
Słodki chleb:
Na drugie rozwałkowane ciasto jak wyżej rozsmarować czekoladowe masło na całej powierzchni. Posypać przygotowanymi orzechami i ułożyć plasterki bananów na wierzchu. Ciasto zrolować ciasno i uformować w kształcie węża. Posypać siekanymi orzechami po wierzchu. Ułożyć na posypanej mąką blaszce i zostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku 35 min.
6-8 porcji każdego chleba, przygotowanie 20 min. Pozostały czas 15 min. pieczenie 35 min. Średnio trudne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *