Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb na maślance Malwiny

Spróbuj przygotować domowy chleb na maślance, to wcale nie takie trudne. Do wykonania przepisu potrzebujesz: maślanki, mąki żytniej i pszennej, miodu i zakwasu żytniego. 
 

Składniki:

  • 250 g maślanki
  • 250 g zakwasu żytniego
  • 130 g mąki żytniej
  • 380 g mąki pszennej 
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki soli 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę z dodatkiem soli.
    Następnie do lekko ciepłej maślanki dodać miód i wodę.
    Całość dokładnie wymieszać i przelać do mąki.
    Dodać jeszcze zakwas żytni.
    Wszystkie składniki wyrabiać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Wówczas przykryć lnianą ściereczką i odstawić  w ciepłe miejsce, aż ciasto dwukrotnie powiększy swoją objętości.
    Wówczas jeszcze przez chwilę wyrabiać ciasto po czym uformować z niego bochenek. 
    Ponownie odstawić na około 30 minut.
    Po tym czasie wstawić chleb do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec około 10 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i piec kolejne 50 minut. 
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *