Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb babuni

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
  • duże opakowanie otrąb pszennych, kostka drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki nasion siemienia lnianego lub słonecznika łuskanego
  • 1-2 łyżki kminku całego lub mielonego

Sposób przyrządzenia:
W litrze ciepłej wody łyżką rozrobić kilogram mąki. Po wyrośnięciu dodać pozostałe składniki 3/4 litra ciepłej wody. Wyrabiać ręką tak długo, aż w cieście będą tworzyć się pęcherzyki i dłoń będzie czysta. Wyrośnięte ciasto przełożyć do 3 foremek. Po 15 minutach wstawić do piekarnika, piec godzinę.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Ewa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *