Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 2 całe jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oliwy
- 2.5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- owoce sezonowe
Sposób przyrządzenia:
Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy cukier wanilinowy. Owoce układamy na cieście, miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę tak aby powstały grudki, rozkruszamy na owocach. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Ewa