Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chałwowiec Pauliny

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru, cukier
  • 4 łyżeczki cukru  waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe.

    Masa:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mleka
  • 30 dag chałwy
  • starta czekolada

    Sposób przyrządzenia:
    Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz żółtka. Mąkę, budynie i proszek mieszamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 stopni. Ciasto przekrawamy na dwie części. Budynie na masę gotujemy na mleku i chłodzimy. Margarynę siekamy i ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowana chałwę. Na jeden placek wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim plackiem i wykładamy resztę kremu. Wierzch posypujemy czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *