Chłodnik z wiśni
Chłodnik z wiśni4.67 out of 5 based on 136 voters.
Składniki:
- 300 g wiśni
- 3 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- ½ szkl. cukru
- 1 szkl. soku z czerwonych porzeczek
- starta skórka z 2 pomarańczy
- kawałek cynamonu
- 3-4 goździki
Sposób wykonania:
-
Do wina dodać cukier, cynamon, skórkę z cytryny oraz goździki.
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem.
Po tym czasie przecedzić i zalać zmiksowane wiśnie.
Wlać jeszcze sok i ponownie zmiksować na jednolita konsystencję.
Schłodzić w lodówce.
- Szczegóły
- Kategoria: Chłodniki
- Opublikowano: poniedziałek, 28, marzec 2011 09:15
- Weronika Przygocka
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa