Cebulowa konfitura Jadzi
Cebulowa konfitura Jadzi0 out of 5 based on 0 voters.
Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: warzywa. Tym razem cebula w roli głównej czyli pyszna cebulowa konfitura. Do jej wykonania potrzebujesz: czerwonej cebuli, miodu, czosnku u octu balsamicznego.
Składniki:
- ½ kg czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- 6 łyżek octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- ½ łyżki tymianku
- ½ łyżki rozmarynu
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać oliwę z oliwek tak aby przykryła całe dno.Obraną cebulę pokroić w piórka.Wrzucić ją na rozgrzaną oliwę.Trzymać na ogniu około 5 minut.Po tym czasie dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość dokładnie wymieszać i trzymać chwilę na ogniu.Następnie dodać miód oraz ocet balsamiczny.Ponownie wymieszać i trzymać ostanie 5 minut często mieszając.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.Powstałą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Cebula
- Opublikowano: wtorek, 05, styczeń 2016 06:54
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak