Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebula ze słoika

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów. Tym razem przepis na cebulę ze słoika. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: cebuli, masła, miodu i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½  kg czerwonej cebuli
  • 1 szkl wody
  • 75 g masła
  • 120 g miodu 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½  szkl wytrawnego czerwonego wina
  • sól 
 

Sposób wykonania:

  1. Cebule dokładnie obrać i pokroić w piórka.
    Następnie wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Podsmażyć, ale nie szklić.
    Wówczas dodać do niej miód.
    Chwilę trzymać na ogniu po czym dodać jeszcze sok z cytryny oraz wino.
    Podlać całość wodą.
    Dodać jeszcze sól do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać i dusicie cebule na małym ogniu, aż większość płynu odparuje.
    Gotową przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *