Cebula duszona z morelami w winie
Cebula duszona z morelami w winie 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 1 kg cebuli
- łyżka masła
- 10 dag rodzynek
- 10 dag suszonych moreli
- 2 szkl białego wytrawnego wina
- sól
- biały pieprz
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
Morele pokroić na mniejsze kawałki, wówczas dodać do nich rodzynki i zalać winem, odstawić na co najmniej 3 godziny.
W między czasie obrać cebulę i pokroić je na ćwiartki, wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem i obsmażyć.
Wówczas wlać morele z rodzynkami razem z winem.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
Jeśli jest taka potrzeba można doprawić na koniec jeszcze szczyptą cukru.
- Szczegóły
- Kategoria: Cebula
- Opublikowano: poniedziałek, 25, marzec 2013 06:27
- Karolina Maj
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak