Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebula duszona z morelami w winie

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • łyżka masła
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 2 szkl białego wytrawnego wina
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:
Morele pokroić na mniejsze kawałki, wówczas dodać do nich rodzynki i zalać winem, odstawić na co najmniej 3 godziny.
W między czasie obrać cebulę i pokroić je na ćwiartki, wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem i obsmażyć.
Wówczas wlać morele z rodzynkami razem z winem.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
Jeśli jest taka potrzeba można doprawić na koniec jeszcze szczyptą cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *