Carambola , gwiezdny owoc przygotowanie do spożycia
Carambola , gwiezdny owoc przygotowanie do spożycia0 out of 5 based on 0 voters.
- Carambola zwana jest z uwagi na swój kształt gwieździstym owocem. Kupując owoce
carambola starajmy się wybierać owoce o kolorze żółto jasnozielone. Kolor grzbietów ramion gwiazd mogą być lekko brązowe. W dotyku owoc musi być wyczuwalnie jędrny, a zapach przyjemny. Zielone owoce należy przechowywać w plastikowym worku przez kilka dni. Brązowe plamy świadczą o tym że owoc nie nadaje się do spożycia.Carambola to owoc zdrowy z uwagi na zawartość witaminy C, błonnik, antyutleniacze, flawonoidy, znakomity w kuracji odchudzającej ponieważ cały owoc to tylko 30 kalorii.
- Umyte i osuszone owoce ułożyć na stabilnym blacie. Używając bardzo ostrego noża odciąć zabarwione na brązowo „grzbietów” owoców.
- Obciąć podstawę owocu wraz z szypułką.
- Tak przygotowany owoc możemy pokroić w pożądanej grubości plastry.
- Czubkiem noża usunąć wszystkie nasiona.
- Gotowy do spożycia owoc możemy wykorzystać na wiele sposobów.
- Szczegóły
- Kategoria: Owoce
- Opublikowano: wtorek, 06, marzec 2012 01:17
- Ewelina Rogalska