Brukselka duszona w pomidorach
Brukselka duszona w pomidorach 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 60 dag brukselki
- 60 dag pomidorów
- 1 cebula
- ½ łyżeczki pikantnego ketchupu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczoną brukselkę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru.
W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na cząstki.
Następnie posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle i oleju.
Wówczas dodać pomidory i trzymać na ogniu przez kilka minut.
Dodać jeszcze ketchup, pokruszone listki laurowe oraz ziele angielskie.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec włożyć jeszcze odcedzoną brukselkę i dusić ostanie kilka minut.
Przed podaniem posypać startym parmezanem.
- Szczegóły
- Kategoria: Brukselka
- Opublikowano: czwartek, 21, luty 2013 11:16
- Katarzyna Chrobak
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak