Składniki:
- 60 dag brukselki
- 60 dag pomidorów
- 1 cebula
- ½ łyżeczki pikantnego ketchupu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczoną brukselkę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru.
W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na cząstki.
Następnie posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle i oleju.
Wówczas dodać pomidory i trzymać na ogniu przez kilka minut.
Dodać jeszcze ketchup, pokruszone listki laurowe oraz ziele angielskie.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec włożyć jeszcze odcedzoną brukselkę i dusić ostanie kilka minut.
Przed podaniem posypać startym parmezanem.