Brokuly z Gorgonzola
Brokuly z Gorgonzola3.92 out of 5 based on 146 voters.
4 porcje
Skład:
- 2 całe brokuły, choć i tak podzielone na różyczki
- 20 dag Gorgonzoli
- 5 jajek
- 100 ml śmietanki słodkiej
- 1 łyżka ziaren sezamu
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Umyć brokuły i podzielić na różyczki. Zagotować w rondlu wodę z dodatkiem soku z cytryny. Wrzucić brokuły, zgasić ogień i zostawić na 6-7 minut. Odcedzić i odłożyć. W tym czasie ubić jajka jak na omlet i dodać Gorgonzole w małych kawałeczkach razem ze śmietana. Całość dokładnie zmiksować na jednolita masę. Na suchej patelni zezłocić ziarna sezamu. Posolić i popieprzyć wg gustu. Wyłożyć brokuły do formy do zapiekania, posypać sezamem i wylać na wierzch mieszankę z Gorgonzola. Zapiekać ok. 30 minut do momentu, aż jajka będą zapieczone.
- Szczegóły
- Kategoria: Brokuły
- Opublikowano: niedziela, 12, grudzień 2004 15:19
- Borgia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak