Białe szparagi i sos
Białe szparagi i sos5.00 out of 5 based on 1 voters.
Baza najlepszych przepisów na warzywa. Dziś przepis na białe szparagi w sosie. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: szparagów, musztardy, oleju i soku z cytryny.
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 żółtka
- 1 białko
- 250 ml oleju
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.Wrzucić je do garnka.Zalać wodą z dodatkiem szczypty soli, pieprzu.Dodać kilka kropel soku z cytryny i ugotować.W między czasie do żółtek dodać musztardę oraz olej.Całość dokładnie utrzeć na gładką, puszystą pasę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać ubite na sztywno białko.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Ugotowane szparagi odcedzić, a przed podaniem polać sosem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: sobota, 14, lipiec 2018 08:44
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak