Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Białe szparagi i sos

Baza najlepszych przepisów na warzywa. Dziś przepis na białe szparagi w sosie. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: szparagów, musztardy, oleju i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 250 ml oleju
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.
    Wrzucić je do garnka.
    Zalać wodą z dodatkiem szczypty soli, pieprzu.
    Dodać kilka kropel soku z cytryny i ugotować.
    W między czasie do żółtek dodać musztardę oraz olej.
    Całość dokładnie utrzeć na gładką, puszystą pasę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać ubite na sztywno białko.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Ugotowane szparagi odcedzić, a przed podaniem polać sosem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *