Biała fasola na kwaśno z papryką
Biała fasola na kwaśno z papryką4.66 out of 5 based on 105 voters.
Składniki:
- 25 dkg średniej, białej fasoli
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą, moczyć przez kilkanaście godzin. Można też użyć fasoli konserwowej. Namoczoną fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła, odcedzić. Cebulę i paprykę obrać, pokroić w paski, dodać obrany i drobno posiekany czosnek, sok z cytryny olej, wymieszać. Do tak przygotowanego dresingu dodać fasolę i natkę pietruszki, wymieszać z przyprawami. Salaterkę udekorować plastrami pomidora, przełożyć fasole i podawać.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: poniedziałek, 11, kwiecień 2011 09:06
- Paweł
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak