Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz ukraiński II

Składniki:


• ½ kg buraków
• 1 puszka koncentratu pomidorowego
• 0,1 kg fasoli białej
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 seler
• 0,2 kg ziemniaków
• 0,2 kg kapusty włoskiej
• 1/8 l kwasu buraczanego
• 2 ząbki czosnku
• mąka, śmietana, cukier, bulion lub woda

 

Sposób przyrządzenia:
Fasolę namoczyć na noc , ugotować do połowy miękkości ( można zastąpić fasolą z puszki ). Warzywa obrać tarkować na tarce o dużych oczkach poddusić na maśle, kapustę posiekać, buraki obrać tarkować na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obrać pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Warzywa zalać wodą lub bulionem i gotować jak zaczną mięknąć dodać kapustę i fasolę. Pod koniec dodać przecier i kwas burakowy oraz czosnek przetarty przez praskę. Wlać śmietanę z mąką doprawić solą i cukrem.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *