Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baranina po Tajsku w czerwonym curry

Składniki:

  • 1 kg mięsa jagnięcego bez kości (wieprzowina, cielęcina…)
  • 1 drobno posiekana duża cebula
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 drobno pokrojona łodyga trawy cytrynowej
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • sok cytrynowy do smaku
  • 50 dkg obranych i pokrojonych pomidorów
  • 1 duża,pokrojona na ćwiartki papryka
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • olej

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę o boku 2 – 3 cm. W głębokiej grubej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, chwilę smażyć mieszając. Dodać sok cytrynowy, pomidory i pastę curry, wymieszać dokładnie. Po kilku minutach dodać mięso i paprykę. Doprowadzić do wrzenia, obniżyć temperaturę, dodać mleczko kokosowe i pod przykryciem dusić aż mięso będzie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Marię W

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *