Baranina po Tajsku w czerwonym curry
Baranina po Tajsku w czerwonym curry4.68 out of 5 based on 306 voters.
Składniki:
- 1 kg mięsa jagnięcego bez kości (wieprzowina, cielęcina…)
- 1 drobno posiekana duża cebula
- 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 drobno pokrojona łodyga trawy cytrynowej
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- sok cytrynowy do smaku
- 50 dkg obranych i pokrojonych pomidorów
- 1 duża,pokrojona na ćwiartki papryka
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- olej
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę o boku 2 – 3 cm. W głębokiej grubej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, chwilę smażyć mieszając. Dodać sok cytrynowy, pomidory i pastę curry, wymieszać dokładnie. Po kilku minutach dodać mięso i paprykę. Doprowadzić do wrzenia, obniżyć temperaturę, dodać mleczko kokosowe i pod przykryciem dusić aż mięso będzie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Marię W
- Szczegóły
- Kategoria: Baranina
- Opublikowano: wtorek, 10, luty 2009 09:41
- MariaW