Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baranina duszona po kurpiowsku

Składniki:

  1 łopatka barania

  olej

  ziele angielskie

  2 – 3 ząbki czosnku

  sól, pieprz

  pół szklanki śmietany

 

Zalewa:

  3 łyżki octu

  ziele angielskie

  liść laurowy

  duża cebula

  1 łyżeczka cukru

  1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:

Z octu, przypraw i szklanki wody przygotować wywar i ostudzić. Z łopatki baraniej wyjąć kości i odżyłować. Włożyć na 3 dni w wywar. Po wyjęciu mięso osuszyć i dusić na tłuszczu na bardzo wolnym ogniu.

Do duszenia dodać ziele angielskie i – kto lubi – czosnek. Sos z duszonej baraniny doprawić śmietaną, solą, pieprzem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *