Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Banany w papilotach

Składniki:

  • mąka 25 dkg
  • twarożek homogenizowany 20 dkg
  • masło 10 dkg
  • cukier 10 dkg
  • jajko 1 szt
  • skórka strata z cytryny 1 łyżeczka
  • banany 10 sztuk małych lub 5 dużych
  • płatki migdałowe

     
    Sposób wykonania:
    Z masła, mąki, cukru, twarożku, skórki zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Banany obieramy. Ciasto wałkujemy na grubość ½ cm i wykrawamy kwadraty o boku około 8 cm. Na środku każdego kładziemy banan lub połówkę gdy jest on duży. Zakładamy na siebie dwa przeciwległe rogi zlepiając je nad bananem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 220’C.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *