Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z rabarbaru i kaszy krakowskiej

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • ¾ szkl. kaszy krakowskiej
  • cukier waniliowy
  • masło
  • bułka tarta

    Polewa:

  • 1 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 cm laski wanilii


    Sposób wykonania:

    Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do niego goździki i rozgotować na papkę.
    Następnie doprawić cukrem do smaku.
    Następnie żółtka utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do rabarbar.
    Dodać jeszcze kasze i całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec około 30 minut.
    W między czasie mleko z dodatkiem wanilii doprowadzić do wrzenia.
    Następnie żółtka razem z cukrem utrzeć na białą masek, do której dodać mąkę.
    Całość cały czas  mieszając wlewać  stopniowo mleko.
    Dokładnie wymieszać i przed rozsmarowaniem na cieście wyjąć wanilię.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *