Babka na Wielkanoc z rodzynkami
Babka na Wielkanoc z rodzynkami0 out of 5 based on 0 voters.
Dla tych, którzy dopiero teraz zaczęli przygotowywać Wielkanocne ciasta. Podajemy przepis na prostą i szybką w wykonaniu Wielkanocną babkę z rodzynkami. Do jej wykonania potrzebujesz: jajek, rodzynek, masła oraz mąki.
Składniki:
- 100 g rodzynek
- 5 jajek
- 1 szkl mąki pszennej
- ½ szkl mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
-
Rodzynki sparzyć wrzątkiem po czym dokładnie je osączyć i oprószyć łyżką mąki.Następnie do miski wbić jajka.Wsypać do nich cukier i razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas dodać do nich obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Gdy składniki zaczną się łączyć wlać jeszcze roztopione (ostygnięte) masło.Na koniec wrzucić jeszcze rodzynki.Całość dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 7
- Szczegóły
- Kategoria: Babki
- Opublikowano: piątek, 03, kwiecień 2015 03:48
- Monia
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy