Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ananas schowany w galarecie

Składniki:

  • 1 l słoik ananasów w cukrowej  zalewie
  • sok z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szkl. białego deserowego wina
  • bita śmietana
  • cukier puder do posypania

    Sposób wykonania:
    Ananasy odsączyć z zalewy po czym do zalewy dodać sok z cytryny, przecedzić przez sito i dodać wino oraz tyle wody aby powstało 3 szklanki płynu.
    Doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną w ½ szkl. wody.
    Całość dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
    Wówczas połowę galaretki wylać do formy i wstawić do lodówki aby zastygła.
    Wówczas ułożyć na nim ananasy pokrojone w kostkę i zalać je resztą galaretki.
    Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *