Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka z syropu z galaretką

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • ½ szkl. cukru
  • 2 goździki
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płynnego miodu

    Sposób wykonania:
    Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne po czym zalać je winem, dodać jeszcze cukier oraz goździki i tyle wody aby przykryła całe gruszki .
    Trzymać na ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie wyjąć jabłka i pod przykryciem odstawić do ostygnięcia.
    Natomiast syrop przecedzić i dolać tyle wody aby powstało 3 ½ szkl. płynu, który zagotować.
    Rozpuścić w niej galaretkę i wylać na płaski talerz, odstawić do stężenia.
    W między czasie jogurt ubić razem z miodem po czym polać nim jabłka.
    Natomiast galaretkę pokroić w drobną kostkę i posypać wierzch deseru.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *