Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aksamitny krem z marchewki

Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na aksamitny krem z marchewki. Aby go wykonać potrzebujesz: marchewki, miodu, masła i mleka kokosowego. 
 

Składniki:

  • 450 g marchwi
  • 2 szkl wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 
  • szczypta cynamonu
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę dokładnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie wlać 2 szklanki wrzącej wody.
    Nadal gotować do miękkości marchewki.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia.
    Wlać mleko kokosowe i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.
    Całość doprawić do smaku miodem, cynamonem, kardamonem i solą.
    Wymieszać i przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. 
     

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *