Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na aksamitny krem z marchewki. Aby go wykonać potrzebujesz: marchewki, miodu, masła i mleka kokosowego.
Składniki:
- 450 g marchwi
- 2 szkl wody
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- szczypta cynamonu
- sól
Sposób wykonania:
-
Marchewkę dokładnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym masłem.Przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie wlać 2 szklanki wrzącej wody.Nadal gotować do miękkości marchewki.Wówczas zdjąć rondelek z ognia.Wlać mleko kokosowe i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.Całość doprawić do smaku miodem, cynamonem, kardamonem i solą.Wymieszać i przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować.
Liczba porcji: 3