Składniki:
- 6 szkl bulionu
- ¼ szkl białego ryżu
- ¼ szkl dzikiego ryżu
- 1 szkl posiekanej dymki
- ½ szkl masła
- ¾ szkl mąki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 szkl mleka
- 1 ½ szkl gotowanego indyka pokrojonego w kostkę
- 8 plastrów boczku
- 3 łyżki wytrawnego sherry
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wsypać ryż i dodać posiekaną cebulę.
Zalać całość bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu około 40 minut.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę.
Dodać sól oraz pieprz po czy rozprowadzić całość mlekiem i gotować jeszcze chwile do zgęstnienia.
Przelać zasmażkę do garnka z ryżem.
Dodać jeszcze kawałki indyka, boczek oraz sherry.
Całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, ale nie gotować.