Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z porów Anny

Kolejny przepis na znakomitą zupę. Tym razem por w roli głównej, Do wykonania naszej zupy potrzebujesz: porów, ziemniaków, cebuli i bulionu. 
 

Składniki:

  • 4 pory
  • 300 g ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pory dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą, aby wypłukać z nich piasek.
    Następnie pokroić je w krążki. 
    Odciąć zieloną część i tylko białą pokroić w krążki. 
    Natomiast obraną cebulę posiekać, a ziemniaki pokroić w kostkę.
    Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. 
    Trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.
    Można odłożyć kilka krążków porów do dekoracji.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *