Kolejny przepis na znakomitą zupę. Tym razem por w roli głównej, Do wykonania naszej zupy potrzebujesz: porów, ziemniaków, cebuli i bulionu.
Składniki:
- 4 pory
- 300 g ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 l bulionu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pory dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą, aby wypłukać z nich piasek.Następnie pokroić je w krążki.Odciąć zieloną część i tylko białą pokroić w krążki.Natomiast obraną cebulę posiekać, a ziemniaki pokroić w kostkę.Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą.Trzymać na ogniu około 5 minut.Po tym czasie zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.Można odłożyć kilka krążków porów do dekoracji.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4