Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z pora, jabłka i ziemniaków Iwony

Składniki:

  • 2 średnie  pory/ białe części /
  • 1 duża marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 3 jabłka
  • łyżka masła
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szklanka soku jabłkowego
  • szklanka słodkiej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek szczypiorku


    Sposób przyrządzenia:

    Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojonego w plasterki pora, dusić pod przykryciem 10 minut, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Ziemniaki i jabłka pokroić w drobną kosteczkę, wlać  1 ½ litra wody, doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem, zagotować. Zmniejszyć ogień i pozostawić na około 20 minut, lekko wystudzić. Rozdrobnić  blenderem  na purée, dodać sok jabłkowy i gotować 10 minut, wlać śmietanę i gotować 5 minut. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *