Masz dziś ochotę na pyszną zupę? Wypróbuj przepis na zupę-krem z pora. Do jej wykonania potrzebujesz jeszcze: bulionu, ziemniaków, cebuli i śmietany.
Składniki:
- 3 pory
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pory dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.Pokroić je na mniejsze kawałki.Obrane ziemniaki również pokroić.Obraną cebulę posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzana oliwą z oliwek i masłem.Lekko zeszklić po czym wrzucić warzywa.Trzymać przez chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem warzywnym.Gotować do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 5