Przepyszna, aksamitna zupa z dyni pomysłu Pauliny. Musisz wypróbować ten przepis. Do jej wykonania potrzebujesz: dyni, marchewki, gruszki, bulionu i czosnku.
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 mała dynia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 seler
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- grzanki do podania
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Gdy lekko się zeszklą dodać obraną dynię pokrojoną na mniejsze kawałki oraz resztę warzyw obranych i pokrojonych.Chwilę trzymać na ogniu.Następnie zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i gałką muszkatołową.Podawać razem z grzankami.
Liczba porcji: 6