Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z dyni Pauliny

Przepyszna, aksamitna zupa z dyni pomysłu Pauliny. Musisz wypróbować ten przepis. Do jej wykonania potrzebujesz: dyni, marchewki, gruszki, bulionu i czosnku. 
 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • 1 mała dynia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 seler
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • sól
  • pieprz
  • grzanki do podania
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się zeszklą dodać obraną dynię pokrojoną na mniejsze kawałki oraz resztę warzyw obranych i pokrojonych.
    Chwilę trzymać na ogniu.
    Następnie zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i gałką muszkatołową.
    Podawać razem z grzankami.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *